Hogyan lehet fénycsövet cserélni elektromos rovarcsapdában?

Szerző: | 2022. ápr. 7. | elektromos rovarcsapda, karbantartás | 0 hozzászólás

A válasz az, hogy nagyon egyszerűen lehet UV fénycsövet cserélni az elektromos rovarcsapdában. A fénycső csere feltétele a megfelelő, tehát az adott rovarcsapda típusba való méretű és teljesítményű UV fénycső. Tudni kell viszont az UV fénycső típusát. Ehhez az információhoz is könnyen hozzá lehet jutni, hiszen a fénycsövekre, általában a csövek végére a rányomtatott adattáblán megtalálható. Itt látható a gyártó megnevezése (pl.: Philips) , a cső teljesítménye (pl.: 15 W), ..stb.

15W Synergetic UV fénycső 450 mm
Kép: 15W Synergetic UV fénycső 450 mm

Ha esetleg valamilyen oknál fogva nem tudjuk leolvasni a fénycső adattáblát, akkor az elektromos rovarcsapda típusa (pl.: PlusZap 30) szintén meghatározza a lehetséges csere UV fénycső típust. Ezen információk valamelyikével már bátran megvásárolhatjuk a rovarcsapda UV fénycsövet. Mindezek mellet javasoljuk, hogy minőségi UV fénycsövet vásároljanak, mert az olcsó keleti fénycsövek sok esetben csak festett üvegű normál fénycsövek. A rovarcsapdába viszont UV fénycsőre van szükség.

Segítségként elkészítettünk egy „Mit-hogyan” lépésenkénti útmutatót fénycsőcseréhez. Az általunk forgalmazott PlusZap 30 Professional (ZE122P) készüléken mutatjuk be a lépéseket. Mindazonáltal a lépések szinte teljes mértékben alkalmazhatóak irányelvként más elektromos rovarcsapda típusokra is.

Hogyan kell UV fénycsövet cserélni elektromos rovarcsapdában?

Szükséges idő: 10 perc.

A következő UV fénycsőcsere egy általános útmutató a Pelsis által forgalmazott elektromos rovarcsapdákra. A fénycső cserét gyermekek, csökkent fizikai vagy szellemi képességű személyek nem nem végezhetik el.

 1. Rovarcsapda áramtalanítása

  A készüléket válasszuk le a hálózati 230 V ellátásról. A legbiztosabb az, ha kihúzzuk a fali csatlakozóból a csatlakozódugót (más néven dugvilla). Várjunk 5 percet.

 2. Rácsfeszültség ellenőrzése

  Egy szigetelt nyelű csavarhúzóval vagy egy szigetelt nyelű ollóval zárjuk rövidre a rovarölőrácsot, hogy a készülék elektronikában tárolt feszültséget is teljesen lemerítsük. Ügyeljünk arra, hogy a csavarhúzót (vagy ollót) a szigetelt markolatnál tartsuk. Zárjuk rövidre a belső fém rovarölőrács két oldalát úgy, hogy finoman érintsük meg őket egyidejűleg a csavarhúzó (vagy olló) fém szárával. Ez szikrát okozhat. Ismételjük addig, amíg már nem keletkezik szikra.

  Elektromos rovarcsapda rácsfeszültség ellenőrzése

 3. Fénycsövekhez való hozzáférés.

  Emeljük ki a rovargyűjtő tálcát majd fordítsuk fejre az elektromos rovarcsapdát.

  Elektromos rovarcsapda UV fénycsőcsere előkészítés

 4. Az UV fénycső kiemelése

  Ellenőrizzük, hogy melyik fénycsőfoglalat csatlakozik a készülékházhoz rugalmasan. Ha ez megvan, akkor fogjuk meg a fénycsövet és vízszintesen a rugalmasan csatlakozó foglalat irányába nyomjuk meg a fénycsövet, majd tartsuk ebben a véghelyzetben a fénycsövet. Ezután a csövet finoman fordítsuk el 90° fokban, majd egy könnyed mozdulattal óvatosan emeljük ki a fénycsövet az foglalatból. Ismételje meg a 4. lépés a második fénycső esetében is.

  Elektromos rovarcsapda UV fénycső kiemelése

 5. Az új UV fénycső beillesztése

  Fogjuk meg az UV fénycsövet és kissé ferdén tartva illesszük be a fénycső tüskéit a készülékhez rugalmasan csatlakozó fénycsőfoglalatba. Ezután vízszintesen, a rugalmasan csatlakozó foglalat irányába nyomjuk meg a fénycsövet és leeresztve a fénycső ellentétes végét illesszük be a tüskéit a második foglalatba is. Ezután a csövet finoman fordítsuk el 90° fokban. Ismételje meg a 5. lépés a második fénycső esetében is. Gyakorlatilag a 4. lépessel ellentétes irányban történik a fénycső visszahelyezése.

 6. Ellenőrzés

  Helyezzük vissza a rovargyűjtő tálcát és csatlakoztassuk az elektromos rovarcsapdát a hálózatra. Ha nem világít, akkor ellenőrizzük, hogy megfelelően elforgattuk-e a fénycsöveket. Megfelelő pozícióban nem forgatható könnyen a fénycső.

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük