Practika 30 ragadólapos rovarcsapdában ragadólapcsere

Szerző: | 2022. ápr. 20. | HACCP, karbantartás, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Szerkezeti kialakításából adódóan könnyű feladat a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdában a ragadólap csere. Korábbi Ragadólapcsere ragadólapos rovarcsapdában bejegyzésünkben írtunk arról, hogy „az időnkénti ragadólap csere ragadólapos rovarcsapdában, azaz HACCP rovarcsapdában több szempontból is indokolt”. A fenti írásunk segíthet a további részletekben eligazodni.

Practika 30 ragadólapos rovarcsapda ragadólapok

A Practika 30 ragadólapos rovarcsapda kifejezetten ipari készülék, ezért a ragadólap kiválasztásánál a készülék üzemelési jelleg mérvadó, de nem kényszerítő. Két színbe érhetőek el a rovarcsapdába való HACCP ragadólapok:

 • Ha a ragadólapos rovarcsapda a vásárló/fogyasztó területen van, akkor a Ragadólap Practika 30 rovarcsapdához (GB002), fekete a javasolt ragadólap típus. A fekete ragadólapra ragadt rovartetemek nem láthatóak a vásárló ügyfeleknek.
 • Ha a ragadólapos rovarcsapda a feldolgozó/tároló területen van, akkor a Ragadólap Practika 30 rovarcsapdához (GB001), sárga a javasolt ragadólap típus. A sárga háttérszín tovább növeli a rovar bevonzó hatást. A ragadólapra ragadt rovartetemek látványával nem találkoznak az ügyfelek, mivel a készülék olyan helyen van elhelyezve, ahol csak az alkalmazottak vannak jelen.

Hogyan kell ragadólapot cserélni a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdában

Szükséges idő: 5 perc.

A következő ragadólap csere a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdára vonatkozik. A ragadólap cserét gyermekek, csökkent fizikai vagy szellemi képességű személyek nem nem végezhetik el.

 1. Rovarcsapda áramtalanítása

  A készüléket válasszuk le a hálózati 230 V ellátásról. A legbiztosabb az, ha kihúzzuk a fali csatlakozóból a csatlakozódugót (más néven dugvilla).

  Villásdugó kihúzása

 2. Rovargyűjtő tálca eltávolítása

  Húzzuk ki a rovargyűjtő tálcát.

  Practika tálca vissza

 3. Ragadólaphoz hozzáférés előkészítése

  Hajtsuk le a ragadólapos rovarcsapda védőrácsot.

  Practika védőrács lehajtása

 4. Ragadólap ellenőrzése

  Ellenőrizzük, hogy a ragadólap mennyire telített a rovar tetemektől. Nagy fokú telítettség esetén ragadólap csere szükséges. Ha a ragadólap nem telített, akkor ellenőrizzük a ragadófelületet úgy, hogy ujjbeggyel óvatosan megérintjük a ragadólapot. Ha az ujj elhúzásakor érezzük, hogy a ragadólapra ragadt, akkor a felület kellően ragad. Ha nem tapasztalunk ragadó felületet, akkor szintén ragadólap csere szükséges.

  Ragadólap felület ellenőrzés

 5. Védőrács visszahajtása

  Ha szükséges vagy ha nem szükséges a ragadólap csere, minden esetben hajtsuk vissza a védőrácsot. A lehajtott védőrács akadályozhat a ragadólap cserében.Tehát a 3. pontban leírt műlelet fordítottja szerint kell eljárni.

 6. Vegyük ki a használt ragadólapot

  Középen óvatosan vagy a két szélén fogjuk meg a ragadólapot. Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot.

  Practika ragadólap kihúzása

 7. Ragadólap előkészítése

  Távolítsa el a védőfóliát az új ragadólapról. Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot és húzzuk ki. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot.

  Ragadólap előkészítése

 8. Ragadólap rovarcsapdába helyezése

  Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot. Lassan illesszük be az új ragadólapot a helyére úgy, hogy a ragadós felület az UV csövek felé nézzen. A rovarcsapda mindkét oldalán, belül hajlított vezető sín (bal oldali kép) található. Ide illesszük be a ragadólapot. Lassan csúsztassuk a rovarcsapda felső pereme felé a ragadólapot. A felső peremnél a rovarcsapdán belül található két rögzítő klipsz ( jobb oldali kép). Ez alá kell ütközési becsúszni a HACCP ragadólapnak.


  Practika HACCP ragadólap elhelyezése

 9. Rovargyűjtő tálca visszahelyezése

  Ha fenti lépés alapján megfelelően helyére került a ragadólap, akkor a rovargyűjtő tálcát vissza tudjuk tolni a helyére. Ha nem sikerül a rovargyűjtő tálcát visszatolni a helyére, akkor ellenőrizzük, hogy ütközési pontig csúszott-e a HACCP ragadólap.

  Practika tálca kihúzása

 10. Üzemelés ellenőrzése

  A készüléket csatlakoztassuk a 230 V hálózati tápellátásra, az UV fénycsöveknek világítani kell.

Ragadólap csere közben elkerülendő hiba

Soha ne használjunk fel sérült, gyűrött ragadólapot. A gyűrött ragadólap ragadó felülete hozzáérhet az UV csövek mögött található fénycsőtükörhöz. A ragadó felület rendkívül erős, ezért nagyon nehéz lesz eltávolítani a fénycsőtükörről.

Kép: Sérült bontatlan ragadólap

Ha mégis megtörtént a hiba a Practika rovarcsapdában a ragadólap csere közben

A fenti hibát a néhány lépésben orvosolhatjuk.

 1. Szereljük ki a fénycsöveket
 2. Pattintsuk ki a fénycsőtükröket, majd emeljük ki a helyükről és tisztítsuk meg alkoholos ronggyal
 3. Illesszük vissza a fénycsőtükröket
 4. Szereljük vissza a fénycsöveket
Kép: Ragadóanyaggal szennyezett fénycső tükör

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük