Practika 30 ragadólapos rovarcsapda UV fénycsőcsere

Szerző: | 2022. ápr. 22. | HACCP, karbantartás, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Szerkezeti kialakításából adódóan könnyű feladat a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdában a fénycsőcsere. Az UV fénycsőcsere a fénycső gyártó által meghatározott időközönként kell, hogy történjen.

Practika 30 ragadólapos rovarcsapda UV fénycső

Gyártótó függetlenül alapvetően két típusú UV fénycső található a piacon:

 • bevonat nélküli UV fénycső
 • FEP bevonatos (un. robbanás biztos, szilánkbiztos) UV fénycső

Mivel a Practika 30 ragadólapos rovarcsapda az ipar készüléke, ezért a szilánkbiztos UV fénycső elengedhetetlenül ajánlott. Ez az UV fénycső eleget tesz a HACCP és a hatályos hatósági elvárásoknak. A lényegesen kedvezőbb ára ellenére se válasszuk a bevonat nélküli UV fénycsövet a Practika rovarcsapdába. A bevonat nélkül UV fénycső csőtörés vagy csőrobbanás esetébe a környezetébe szétszórhatja a szilánkdarabokat. Élelmiszer feldogozáskor, konyhán, csomagolatlan árú esetében ez súlyos következményekkel járhat. Mindig FEP bevonatos (un. robbanás biztos, szilánkbiztos) UV fénycsövet helyezzünk a készülékbe. Fénycsövei a környezet szilánkszennyezése ellen védő fényáteresztő fóliabevonatúak. A FEP bevonat garantáltan megakadályozza, hogy csőtörés vagy csőrobbanás esetén bárminemű szilánkszennyeződés kerüljön a környezetbe. Tehát a feldolgozatlan és csomagolatlan anyag, áru minőségét és a dolgozók testi épségét garantálja a FEP bevonatos UV fénycső. A törhetetlen bevonat az UV fénycső által kibocsájtott fény 97%-át engedi át.

Hogyan kell UV fénycsövet cserélni a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdában

Szükséges idő: 5 perc.


A következő UV fénycsőcsere a Practika 30 ragadólapos rovarcsapdára vonatkozik. A fénycsőcserét gyermekek, csökkent fizikai vagy szellemi képességű személyek nem nem végezhetik el.

 1. Rovarcsapda áramtalanítása

  A készüléket válasszuk le a hálózati 230 V ellátásról. A legbiztosabb az, ha kihúzzuk a fali csatlakozóból a csatlakozódugót (más néven dugvilla). 

  Villásdugó kihúzása

 2. Rovargyűjtő tálca eltávolítása

  Húzzuk ki a rovargyűjtő tálcát.

  Practika tálca vissza

 3. A fénycsövekhez való hozzáférés előkészítése

  Hajtsuk le a ragadólapos rovarcsapda védőrácsot.

  Practika védőrács lehajtása

 4. Fénycsőcsere

  Az UV fénycsöveket a műanyag foglalthoz közel fogjuk meg. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a ragadólaphoz ne érjünk hozzá, mivel annak felülete rendkívül erős ragadóanyaggal kezet! Tehát, fogjuk meg a fénycsövet és finoman fordítsuk el 90° fokban, majd vízszintesen a rugalmasan csatlakozó foglalat irányába nyomjuk meg a fénycsövet és tartsuk ebben a véghelyzetben. Ezután egy könnyed mozdulattal óvatosan emeljük ki a fénycsövet az foglalatból. Ismételje meg a 4. lépés a második fénycső esetében is.  Practika fénycsőcsere

 5. Rovargyűjtő tálca visszahelyezése

  Hajtsuk vissza a ragadólapos rovarcsapda védőrácsot, majd rovargyűjtő tálcát csúsztassuk vissza a helyére.

  Practika tálca vissza

 6. Üzemelés ellenőrzése

  A készüléket csatlakoztassuk a 230 V hálózati tápellátásra, az UV fénycsöveknek világítani kell. Ha nem világítanak, akkor ellenőrizzük, hogy megfelelően csatlakoznak-e az UV fénycsövek, pl.: a fénycsövet finoman fordítsuk el 90° fokban, amíg a helyére nem „pattan” .

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük