Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapdában ragadólapcsere

Szerző: | 2022. ápr. 25. | HACCP, karbantartás, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Néhány mozdulattal elvégezhető a Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapdában a ragadólapcsere. Korábbi Ragadólapcsere ragadólapos rovarcsapdában bejegyzésünkben írtunk arról, hogy „az időnkénti ragadólap csere ragadólapos rovarcsapdában, azaz HACCP rovarcsapdában több szempontból is indokolt”. A fenti írásunk segíthet a további részletekben eligazodni.

Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapda ragadólapok

A Practika 30 ragadólapos rovarcsapdához hasonlóan a Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapda kifejezetten ipari készülék. Két színbe érhetőek el a rovarcsapdába való HACCP ragadólapok:

 • Ha a ragadólapos rovarcsapda a vásárló/fogyasztó területen van, akkor a Ragadólap Flytrap Professional 30 rovarcsapdához (GB002), fekete a javasolt ragadólap típus. A fekete ragadólapra ragadt rovartetemek nem láthatóak a vásárló ügyfeleknek.
 • Ha a ragadólapos rovarcsapda a feldolgozó/tároló területen van, akkor a Ragadólap Flytrap Professional 30 rovarcsapdához (GB001), sárga a javasolt ragadólap típus. A sárga háttérszín tovább növeli a rovar bevonzó hatást. A ragadólapra ragadt rovartetemek látványával nem találkoznak az ügyfelek, mivel a készülék olyan helyen van elhelyezve, ahol csak az alkalmazottak vannak jelen.

Hogyan kell ragadólapot cserélni a Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapdában

Szükséges idő: 5 perc.

A következő ragadólap csere a Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapdára vonatkozik. A ragadólapcserét gyermekek, csökkent fizikai vagy szellemi képességű személyek nem nem végezhetik el.

 1. Rovarcsapda áramtalanítása

  A készüléket válasszuk le a hálózati 230 V ellátásról. A legbiztosabb az, ha kihúzzuk a fali csatlakozóból a csatlakozódugót (más néven dugvilla).

  Villásdugó kihúzása

 2. Ragadólap ellenőrzése

  Ellenőrizzük, hogy a ragadólap mennyire telített a rovar tetemektől. Nagy fokú telítettség esetén ragadólap csere szükséges. Ha a ragadólap nem telített, akkor ellenőrizzük a ragadófelületet úgy, hogy ujjbeggyel óvatosan megérintjük a ragadólapot. Ha az ujj elhúzásakor érezzük, hogy a ragadólapra ragadt, akkor a felület kellően ragad. Ha nem tapasztalunk ragadó felületet, akkor szintén ragadólap csere szükséges.

  Ragadólap felület ellenőrzés

 3. Vegyük ki a használt ragadólapot

  Középen óvatosan vagy a két szélén fogjuk meg a ragadólapot. Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot.

 4. Ragadólap előkészítése

  Távolítsa el a védőfóliát az új ragadólapról. Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot és húzzuk ki. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot.

  Ragadólap előkészítése

 5. Ragadólap rovarcsapdába helyezése

  Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot. Lassan illesszük be az új ragadólapot a helyére úgy, hogy a ragadós felület az UV csövek felé nézzen. A rovarcsapda mindkét oldalán, belül vezető sín (bal oldali kép) található. Ide illesszük be a ragadólapot. Lassan csúsztassuk a rovarcsapda másik pereme felé a ragadólapot.

 6. Üzemelés ellenőrzése

  A készüléket csatlakoztassuk a 230 V hálózati tápellátásra, az UV fénycsöveknek világítani kell.

Ragadólap csere közben elkerülendő hiba

Soha ne használjunk fel sérült, gyűrött ragadólapot. A gyűrött ragadólap ragadó felülete hozzáérhet az UV csövekhez. A ragadó felület rendkívül erős, ezért nagyon nehéz lesz eltávolítani a fénycsövekről.

Practika sérült ragadólap
Kép: Sérült ragadólap

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük