Ragadólapcsere ragadólapos rovarcsapdában

Szerző: | 2022. ápr. 11. | HACCP, karbantartás, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Az időnkénti ragadólap csere ragadólapos rovarcsapdában, azaz HACCP rovarcsapdában több szempontból is indokolt. A legjelentősebb szempont a rovarcsapda hatékony rovarösszefogó képességének megtartása. Nem kevésbé jelentős szempont a hatályos hatósági elvárásoknak való megfelelés.

Hatékony rovarösszefogó képesség megtartása

A készülék speciális UV fénye a csapda belsejébe vonzza a repülő rovarokat, s ott a rovarok egy erős ragadó anyaggal felület kezelt lapra ragadnak. A ragadólap 100%-ban szóródás mentesen, roncsolás- és sérülésmentesen rögzíti a rátapadt rovarokat. Az előzőekből következik, hogy a ragadó képesség negatív irányú változásával a rovarfogás képesség is csökken vagy adott esetben teljesen meg is szűnhet. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy jó minőségű ipari célokra előállított ragadólapok 3 – 4 hónapig is megtartják ragadó képességüket. Az üzletünkben a ragadólapjaink GLUPAC™ technológiával gyártott, nagy felületű, hosszú élettartamú, a rovarcsalogató hatást fokozó sárga vagy fekete színű ragadólapok. Ezek a ragadólapok normál üzemi körülmények között (kevéssé poros, átlagos nedvesség tartalmú környezetekben) hónapokig megőrzik intenzív rovarfogó képességüket. A GLUPAC™ ragadólapok teljességgel megfelelnek a HACCP direktíváknak.

Halo Curve ragadólapos rovarcsapda, 30 W, ragadólap
Kép: Halo Curve ragadólapos rovarcsapda, 30 W, ragadólap

Ragadóképesség csökkentő tényezők

Amint említettük ideális környezetben a minőségi ragadólap akár 3 – 4 hónapig is megtartja erős ragadó képességét. Ellenben a ragadóképességet csökkenti az UV fénycső által termelt hő. Ezért figyelembe kell vennünk, hogy a rovarcsapda üzemelése közben az UV fénycső folyamatosan szárítja a ragadólapot.

Ragadólapos rovarcsapda
Kép: Az UV fénycső szárítja a ragadólapot

További meghatározó tényező, hogy a környezet mennyire poros. Nemcsak a por, hanem a konyhai levegőben szálló lisztpor is rátapad a ragadólapra és ezáltal csökkenti a hasznos ragadófelületet. Pékségek, élelmiszer feldolgozó ipari területein, szerelőiparban ezekkel mind számolni kell.

Halo 30 ragadólapos rovarcsapda, 30 W, elhelyezés1
Kép: Halo 30 ragadólapos rovarcsapda elhelyezése raktár fogadókapu mellett

Konyhák, gyorséttermek esetében számolni kell még az zsiradék jelenlétére a levegőben. Ez szintén rátapad a ragadólapra és annak ragadó képességét idő előtt negatív irányban befolyásolja.

Flaytrap Professional 80 ragadólapos rovarcsapda, 80 W, rozsdamentes, elhelyezés2
Kép: Konyhai elhelyezésnél számolni kell a zsiradék jelenlétére a levegőben

Szintén cserélni kell a rovarcsapdában a ragadólapot abban az esetben, ha telítődött a rovartetemektől a ragadólap felülete.

Practika 30 ragadólapos rovarcsapda hatékonysága kiemelés
Kép: Practika 30 ragadólapos rovarcsapda telítődött ragadólap

Hatósági elvárások, HACCP, audit

„A szabadba nyíló ajtók fölé elektromos rovarcsapdát célszerű felszerelni, lehetőleg az ajtónyílások közelében belülről. A rovarcsapdákat a csomagolatlan élelmiszerektől, alapanyagoktól olyan távolságra kell helyezni, hogy az esetlegesen lehulló rovaroktól, rovarmaradványoktól a szennyeződés elkerülhető legyen. A rovarcsapdák nem lehetnek termelési műveletek felett, annak érdekében, hogy megelőzzük az élelmiszerek szennyezését. A rovarcsapdák szükség szerinti tisztításáról, karbantartásáról gondoskodni kell.” 38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet GHP.

A fentebb olvasható hatósági elvárást a lehető legegyszerűbben egy alapelveben lehetne megfogalmazni: élelmiszer feldogozás közelében ragadólapos rovarcsapdákat lehet csak elhelyezni. Amint már említettük:

A ragadólap 100%-ban szóródás mentesen, roncsolás- és sérülésmentesen rögzíti a rátapadt rovarokat.

Tehát nem történhet meg az, hogy a rovartetem a feldolgozás alatt levő csomagolatlan termékbe valamilyen módon bejusson. Következőleg a rovarok (elsősorban a házilégy) által terjesztett kórokozók nem jutnak az élelmiszerbe.

Flytrap Commercial 30 ragadólapos rovarcsapda, 30 W, elhelyezés3
Kép: Ragadólapos rovarcsapda függesztve a hússzeletelő közelében

Önmagában a rovarcsapda megléte még nem tesz eleget teljes mértékben a HACCP irányelvek szerinti auditnak. Területbejáráskor az auditor ellenőrizheti, és nagy valószínűséggel ellenőrizni is fogja a ragadólap állapotát, azaz a ragadólap rovartetemekkel való telítettségét. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha érdeklődik a csere ragadólapok megléte után.

Flytrap Professional 30 ragadólapos rovarcsapda, 30W, elhelyezés2
Kép: HACCP auditon ezt is ellenőrizhetik

Ragadólap csere ragadólapos rovarcsapdában a gyakorlatban

Szükséges idő: 8 perc.

 1. Rovarcsapda áramtalanítása

  A készüléket válasszuk le a hálózati 230 V ellátásról. A legbiztosabb az, ha kihúzzuk a fali csatlakozóból a csatlakozódugót (más néven dugvilla).

 2. Ragadólaphoz hozzáférés előkészítése

  Hajtsuk le vagy távolítsuk el a ragadólapos rovarcsapda védőrácsot.Halo 30 ragadólapos rovarcsapda, 30 W, nyitott ajtó

 3. Ragadólap ellenőrzése

  Ellenőrizzük, hogy a ragadólap mennyire telített a rovar tetemektől. Nagy fokú telítettség esetén ragadólap csere szükséges. Ha a ragadólap nem telített, akkor ellenőrizzük a ragadófelületet úgy, hogy ujjbeggyel óvatosan megérintjük a ragadólapot. Ha az ujj elhúzásakor érezzük, hogy a ragadólapra ragadt, akkor a felület kellően ragad. Ha nem tapasztalunk ragadó felületet, akkor szintén ragadólap csere szükséges.

  Ragadólap felület ellenőrzés

 4. Vegyük ki a használt ragadólapot

  Készülékenként változó lehet a ragadólap rögzítése. Tehát húzzuk ki vagy emeljük ki a ragadólapot.

  Ragadólap eltávolítás

 5. Ragadólap előkészítése

  Távolítsa el a védőfóliát az új ragadólapról. Ügyeljünk arra, hogy a kezeletlen permen fogjuk meg a ragadólapot. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne ejtsük le a földre a ragadólapot.

  Ragadólap előkészítése

 6. Ragadólap rovarcsapdába helyezése

  Készülékenként változó lehet a ragadólap rögzítése. Lassan csúsztassuk vagy illesszük be az új ragadólapot a helyére úgy, hogy a ragadós felület az UV csövek felé nézzen.


  Halo 30 ragadólapos rovarcsapda egyszerű ragadólap csere

 7. Üzemelés ellenőrzése

  Hajtsuk vissza a ragadólapos rovarcsapda védőrácsot. A készüléket csatlakoztassuk a 230 V hálózati tápellátásra, az UV fénycsöveknek világítani kell.
  Halo 30 ragadólapos rovarcsapda, 30 W, elől nézet

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük