Az elektromos rovarcsapda hatékonysága

Szerző: | 2021. nov. 15. | elektromos rovarcsapda | 2 hozzászólás

Gyakran kérdezik tőlünk a vásárlóink az üzletünkben, hogy hatékony-e az elektromos rovarcsapda. Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk segíteni a tájékozódásban minden érdeklődőnek, akik az UV fénnyel csalogató és nagyfeszültségű ráccsal működő rovarcsapda hatékonyságát, továbbá alkalmazásának előnyeit és korlátait szeretné megismerni. A megértést elősegíteni szeretnénk azzal, hogy az elektromos rovarcsapdát érintő forgalmakról, műszaki megoldásokról közérthetően, de részletesen írunk. Tehát röviden összefoglalva a terjedelmes cikk erről szól: elektromos rovarcsapda hatékonysága.

Megnevezés

Többféle néven is megtalálhatóak az interneten ezek a készülékek. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány megnevezést:

 • Elektromos rovarcsapda
 • Feszültséggel működő rovarcsapda
 • Bogárlámpa
 • Rovarölő lámpa
 • Fénycsapda
 • Bug zapper (angol elnevezés)

Működési elv

Az elektromos rovarcsapda működési elve és szerkezeti felépítése rendkívül egyszerű. Kezdjük először is a működési elvvel.

Bizonyos repülő rovarokra jellemző, hogy az UV (ultraibolya) fény vonzza. A repülő rovaroknak ezt a tulajdonságát kihasználva az UV fénnyel a készülékhez csalogatjuk a nemkívánatos repülő rovart (pl.: légy, szúnyog). A rovar megpróbálja elérni az UV fényforrást, esetleg keringve repked körülötte. Közvetlenül UV fényforrás mellett elhelyezünk egy magasfeszültségű rácsot (pl.: 2000 Volt). A rovar a rácshoz érve zárja az áramkört és áramütés éri és ennek következtében elpusztul. Gyakorlatilag ez az elv lefedi az összes elektromos rovarcsapda működési sémáját.

Házilégy áramütést kap az elektromos rovarcsapda rovarölő rácson
Kép: Házilégy áramütést kap az elektromos rovarcsapda rovarölő rácson

Ettől eltérő a ragadólapos rovarcsapda, mely a HACCP irányelv miatt a rovar megsemmisítés módjára a ragadólapot alkalmazza. Erről a típusról majd később még olvashat az alternatív megoldások alcím alatt. Megemlíthetjük még alternatív megoldásként a feszültséggel működő rács helyet a ventilátoros dehidratáló készülékeket.

UV fény

Mi is az az úgynevezett UV fény? Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.

A rovarok esetében a látható tartomány igen keskeny (300‐480 nm) is lehet. Összehasonlításképpen, az ember 420‐680 nm es tartományt látja. A rovarcsapdákban használatos speciális UV fénycső 340-368 nm.

Magasfeszültségű rács

Jellemzően 2000 Volt és 5000 Volt közötti feszültség. A rácson kicsi az áramerősség, de magas a feszültség értéke. A rácshuzalok távolságát a feszültség nagysága határozza meg, ezért a nagy rácsfeszültségű készülékekben a rácshuzalok távolabb vannak egymástól. Egy 2000 Volt rácsfeszültségű készülék esetében a rácshuzalok közötti távolság ~ 5 mm.

Elektromos rovarcsapda magasfeszültségű rács
Kép: Elektromos rovarcsapda magasfeszültségű rács

Szerkezeti felépítése

Az elektromos rovarcsapdák általában műanyagból vagy földelt fémrudakból készült védőráccsal vannak ellátva, hogy az emberek vagy nagyobb állatok ne érjenek a belső nagyfeszültségű rácshoz. A készüléken belül egy fényforrás van elhelyezve, ami gyakran egy fénycső, amelyet úgy terveztek, hogy a látható és az ultraibolya fényt is képes legyen kibocsátani. A fényforrást egy pár egymásba illesztett fém huzal (nagyfeszültségű rács) vagy spirál veszi körül. Fali hálózati áramról táplált nagyfeszültségű tápegységet használnak, transzformátort, amely 2 kilovolt (2000 Volt) vagy annál nagyobb feszültséget képes előállítani. Ez a feszültség elég magas ahhoz, hogy a két rácsot áthidaló rovar testén keresztül rövidre zárjon, de nem elég magas ahhoz, hogy a légrésen keresztül szikrát húzzon. Ennél a feszültségnél a rovar kis testén már elég elektromos áram folyik át ahhoz, hogy magas hőmérsékletre hevítse azt. A tápegység impedanciája és a rács elrendezése olyan, hogy nem tud veszélyes áramot vezetni egy ember testén keresztül.

Sok elektromos rovarcsapdát tálcával szerelnek fel, amely összegyűjti az áramütés által elpusztult rovarokat. Más modelleket úgy terveztek meg, hogy a rovar tetemek az alatta lévő talajra hulljon. Egyesek ventilátorral segítik a rovarok csapdába ejtését.

Elektromos rovarcsapda elektronika magyarázat
Kép: Elektromos rovarcsapda elektronika magyarázat

Biztonság növelő megoldások

Az elektromos rovarcsapdák háromfajta veszélyt jelenthetnek az emberre nézve. Ezek is csak felelőtlen vagy a készülék rendeltetésének nem megfelelő használat esetében jöhetnek szóba:

 • kötőhártya gyulladás
 • UV fénycső törés/csőrobbanás
 • elektromos áramütés

Az UV fénycsövek rendeltetése nem az, hogy hosszú hosszú percekig folyamatosan belenézzünk. Ebben az esetben valóban könnyen előfordulhat, hogy kötőhártya gyulladás alakul ki a szemben. Gondoljunk csak a napra. Fényes nappal semmilyen szemkárosodás nem ér minket a naptól, de ha kifejezetten a napba nézünk tartósan, akkor ez már szemkárosodást okozhat. A készülék rendeltetésszerű használatakor, még akkor sem alakul ki szemprobléma, ha az adott esetben a készülékkel rendszeresen és tartósan zárt helységben együtt tartózkodunk.

UV fénycső törés/csőrobbanás esélye nagyon kicsi, de nem kizárható. Gyártási hibából fakadóan az UV fénycső működés közben törhet vagy csőrobbanás történhet. Ha a nagyobb méretű rovar beleszorul a rovarölőrácsba és folyamatosan az áramkör része lesz, akkor annyira felhevül a rovar teste, hogy kigyullad. Ha történetesen ez úgy történik, hogy az UV fénycsőhöz közel van a rovar, akkor magas hőmérséklet hatására az UV fénycső működés közben törhet vagy csőrobbanás történhet. A környezetbe szétszóródó üvegszilánkok balesetveszélyt jelenthetnek. Ennek az esélye igen kicsi, de nem lehet kizárni. Ezt a lehetséges balesetveszélyt a (FEP) bevonatos csövek kiküszöbölik. Erről később a „Szilánkbiztos bevonat” alatt olvashat.

Az elektromos rovarcsapda magasfeszültségű rács üzemeltetése, amint korábban már írtuk elektromos árammal történik. A rácshoz érnek a rovarok és áramütés éri őket. Hasonló módon, ha valaki megérintené a rácsot működés közben, akkor áramütést kapna. Ennek kivédésére különböző védelmi megoldások születtek.

Földelés

Az elektromos rovarcsapdák, amint ez a fentiekből következik a fali hálózati áramra csatlakoznak, ami Magyarországon 230 Volt. A rovarcsapdáknak mindenképpen eleget kell tenniük az elektromos készülékekre vonatkozó szabványoknak. Ennek megfelelően a hálózati csatlakozó földelt kell hogy legyen. A készülék vázszerkezete is szintén földelt kell legyen.

Elektromos rovarcsapda földelt aljzat
Kép: Elektromos rovarcsapda földelt aljzat

Védőrács

A magasfeszültségű rács egészséges emberekre nem jelent életveszélyt, hanem csak „kellemetlen és felejthetetlen tapasztalatot”. Mindezek ellenére a gyártók a készülékeket ellátták vádőrácsokkal. Ez a védőrács olyan távol van a magasfeszültségű rácstól, hogy egy gyermek ujja nem éri el azt. A védőrács huzalok sűrűsége meghatározósánál is a kisgyermek ujja a mérvadó. Megjegyezzük, hogy az elektromos rovarcsapda nem gyerekjáték. Gyerekektől távol kell tartani!

Elektromos rovarcsapda védőrácson éjszakai lepke
Kép: A védőrács megakadályozza a nagy testű éjszakai szender készülék belsejébe történő bejutását

Mikrokapcsoló

Bizonyos készülékeknél a rovargyűjtő tálca kiemelésekor a beépített mikrokapcsoló áramtalanítja a rovarcsapdát. Ezzel a megoldással egy második szintű védelmet is kap a készülék. Feledékenység elleni védelemnek is nevezhetnénk, amikor is a mechanikai mikrokapcsolóval áramtalanítjuk az elektromos rovarcsapdát az alábbi felhasználói hibák esetében:

 • ha valaki elfelejtette kihúzni a fali hálózati 230 Volt csatlakozót a fénycső csere előtt
 • ha valaki elfelejtette kihúzni a fali hálózati 230 Volt csatlakozót a magasfeszültségű (rovarölő) rács tisztítása előtt

Szilánkbiztos bevonat

Gyártás- és környezethigiéniai szempontok szerinti megfelelés valamint a balesetveszély biztos elkerülésének igényére a gyártók védőburkolattal látják el az UV fénycsöveket. Az védő bevonat anyaga fluorozott polimer (FEP). A FEP bevonat garantáltan megakadályozza, hogy csőtörés/csőrobbanás esetén bárminemű szilánkszennyeződés kerüljön a környezetbe. A törhetetlen bevonat az UV fénycső által kibocsájtott fény 97%-át engedi át. Ennek eredményeképpen a lehető legnagyobb mennyiségű hasznos UV-sugárzás jut át a bevonaton, hogy hatékonyan vonzza a rovarokat. Mivel a fénysugárzásnak csak 3%-a szívódik el az anyagban (FEP), a bevonat szerkezeti integritása a cső teljes 12 hónapos élettartama alatt megmarad, megakadályozva az elszíneződést és biztosítva, hogy törés esetén minden üvegszilánk a bevonaton belül maradjon.

A gyártók a bevonatos fénycsöveket általában az UV fénycső valamelyik végén a bevonat alatt egy szalaggal jelölik (gyártónkként eltérhet a szín).

15W szilánkbiztos UV fénycső 300 mm
Kép: 15W szilánkbiztos UV fénycső 300 mm

Alkalmazási terület

Elhelyezés módja szerint:

 • kültéri
 • beltéri

Felhasználási terület:

 • magán
 • ipari

Magán felhasználási terület

Minden olyan tér, aminek az alapterülete és a környezete „hétköznapinak minősül” (nincs robbanó közeg a levegőbe, éghető anyag, …stb.).

 • szobák (előszoba, nappali, hálószoba, esetleg konyha)
 • zárt terek
 • tároló helység
 • garázs
 • fedett terasz
 • kerthelyiségek
 • nyaralók
 • lakóparkok

Ipari felhasználási terület

Magas higiéniai szempontok az élelmiszer feldolgozása és készítése, továbbá csomagolás során. Ipari termelő és tároló folyamtok, melyek magas higiéniai elvásásoknak vannak alárendelve. A rovarvédelemmel ellátni kíván helységnek magas a pára tartama. Ezek a következőek ipari területek lehetnek:

 • árufogadó kapuk
 • szabadba nyíló ajtók környezetében
 • raktárakban
 • összekötő folyosókon
 • öltözőkben
 • wellness (uszoda)
 • mezőgazdaság, növénytermesztés (üvegház)
 • oktatási intézmények, óvodák
 • szállodák, panziók
 • vendéglátói ipari konyhák (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • kiszolgáló és vendéglátó terület (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • élelmiszeri ipari gyártó/feldolgozó helységei (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • élelmiszer áruházak (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • gyártó és összeszerelő csarnok (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • gyógyszeripari helységek (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)
 • laboratóriumok (Korlátozottan alkalmazható. A ragadólapos rovarcsapda alkalmazása javasolt.)

Előnyök

Címszavakban megemlítünk néhány előnyt, ami az elektromos rovarcsapda hatékonysága szempontjából sem elhanyagolható.

 • egyszeri bekerülési költség
 • ár és érték szempontjából kedvezőbb, mint más elven működő beltéri rovarcsapdák
 • egyszerű és könnyű üzemeltetés, karbantartás
 • kedvező méret és súly, szabadon mozgatható, elhelyezése variálható
 • beltéren és korlátozottan kültéren is alkalmazható
 • széles spektrum rovar csalogatás (légy, szúnyog, molylepke, Tuta absoluta – paradicsommoly, …stb.)
 • hím és a nőstény rovar egyedeit egyaránt összefogja és megsemmisíti
 • vegyszer nélküli rovar megsemmisítés
 • nincs rezisztencia kialakulásának veszélye a rovarpopulációban
 • egy elektromos rovarcsapda nagyobb terület védelmére alkalmas, mint a feromonos elven működő csapda
 • a magasfeszültségű rovarölő rács biztosan semmisíti meg a rovarokat

Üzemeltetés és karbantartás

Az elektromos rovarcsapda üzemeltetési költsége nem jelentős. Az UV fénycsöveket folyamatos üzemeltetés esetén évente kell cserélni, de ez jellemzően ipari alkalmazás esetében valósul meg. Magán felhasználók esetében a rovar ciklushoz igazodó szezonális (néhány hónapos) üzemeltetésről beszélhetünk csak. A háztartásokban az UV fénycsövek cseréje 2 – 3 évente történik, ami jelentéktelen költséget jelent.

A készülékek fogyasztása az UV fénycsövek és a transzformátor teljesítményétől függ. Tájékoztató jelleggel megemlítjük, hogy egy közepes teljesítményű 30 W fényteljesítményű elektromos rovarcsapda teljesítménye 44 W.

A karbantartás vagy szervizelés rendkívül egyszerű. Valójában csak a már említett szezonális UV fénycső csere és a belső feszültség rács tisztítása. Mindezek a készülék szétszerelése nélküli szervizelést jelentik. A jobb minőségű készülékek esetében a rovargyűjtő tálca kiemelésekor a készülék belsejében lévő fénycsövek és a belső feszültség rács hozzáférhetővé válik, ezért a csövek cseréjéhez, ill. a belső rács tisztításához a készüléket nem kell szétszerelni.

Korlátok

Tűz- és robbanásveszély

Amikor a rovarok a feszültséggel telített belső rácshoz érnek elektromos kisülés keletkezhet, ezért a feszültséggel működő elektromos rovarcsapdák tűz- és robbanásveszélyes környezetekben nem használhatók! Ezeken a helyszíneken ragadólapos, ill. biztonsági rovarcsapdákat lehet alkalmazni.

Kiemelnénk még a istállók és állattartó telepek helyzetét. Az állátártói környezet tűzveszélyes környezet, mivel a takarmány gyúlékony anyag. Az az elképzelés, hogy mondjuk a ló felett lelógatjuk az elektromos rovarcsapdát, hogy a légy ne zavarja a lovat, az elektromos rovarcsapda hatékonysága szempontjából jó ötlet, de rendkívül nagy az istálló tűz esélye. Az elektromos rovarcsap használata istállókban és takarmány tárolókban nem javasolt. Ettől eltérni csak is saját felelősségre lehet.

Nem használhatja csökkent képességű (fizikailag, érzékelésében vagy mentálisan sérült) személy vagy akinek nincs tapasztalata
vagy gyakorlata ezen a téren. Ne engedje gyermekét a készülékkel játszani!

Üzemeltetés

Ahhoz, hogy az elektromos rovarcsapda hatékonysága maximálisan megfelelő legyen, a készülék 24 órás folyamatos üzemeltetése szükséges. A rovarcsapda rovarölő teljesítménye az éjszakai időszakban a legnagyobb, mert ekkor nincs napfény vagy más konkurens fényforrás.

Kültér

Az elektromos rovarcsapdák, mint tudjuk a hálózati áramra csatlakoznak. Ha víz éri, akkor fokozottan nagy az áramütés balesetveszély vagy esetleg a tűzveszély. Elsődlegesen beltéri készülékek, ahol az időjárástól azon belül a csapadéktól védettek. Csakis abban az esetben szabad kültérre elhelyezni, ha biztosítjuk a fedett esőmentes területet. Fedett teraszokon lehetséges az elektromos rovarcsapda elhelyezése.

Szagmentesség

Kültéri nagy hatékonyságú biológiai légycsapdákkal összehasonlítva az elektromos rovarcsapda nem használ semmilyen bűzös csalogató anyagot. Ebből a szempontból szagmentes alkalmazásnak nevezhetjük a készüléket. Ellenben, amikor a rovar esetenként beleszorul a belső rovarölőrácsba, akkor kellemetlen szagot áraszt a rovarok égő kitin teste. Ez a kellemetlenségnek nevezhető hatás csak a beltéri alkalmazás esetében érzékelhető, azonban alapos szellőztetéssel ez a kellemetlenség is orvosolható.

Elektromos rovarcsapda kellemetlen szag
Kép: Elektromos rovarcsapda kellemetlen szag képződhet

Elhelyezés

Az elektromos rovarcsapda hatékonysága szempontjából nagyon jelentős a megfelelő elhelyezése a készüléknek. Minden rovarcsapda alkalmazás egyedi igény és egyedi környezetben valósul meg, ezért minden helyzetben egyedi mérlegelés szükséges a rovarcsapdák elhelyezéséhez. Vannak azonban olyan alapelvek, amelyeket érdemes szemelőt tartani, sőt követni kell. Ezek a következőek:

 • A védendő terület lefedésére (m2) megfelelő teljesítményű és darabszámú elektromos rovarcsapda.
 • Az rovarcsapdákat a fénykonkurencia forrásaitól, például az ablakoktól, ajtóktól és a nagy teljesítményű lámpatestektől távol kell elhelyezni.
 • Vegye figyelembe a hő- és légáramlási forrásokat, mint például a fűtőtesteket / légkondicionáló egységeket.
 • Ne helyezzen el elektromos rovarcsapdát közvetlenül az érzékeny területek, például az élelmiszer-előkészítő területek fölé.
 • A ragadólapos rovarcsapdát olyan érzékeny területeken kell alkalmazni, mint az élelmiszer-előkészítés vagy a termelés területei.
 • Vegye figyelembe a készülék elhelyezésénél a későbbi karbantartás miatti rovarcsapdához való hozzáférés helyigényét.
 • Ahol csak lehetséges, a rovarcsapdát a természetes fényforrásokhoz, például ablakokhoz, ajtókhoz és tetőablakokhoz képest 90°-ra kell elhelyezni.
 • A rovarcsapdát a potenciális behatolási pontok között kell elhelyezni, hogy a repülő rovarokat még azelőtt feltartóztassák, mielőtt azok elérnék az érzékeny területeket.
 • A rovarcsapdát nem szabad túl magasan vagy túl alacsonyan elhelyezni a védendő területen. Az optimális magassága ~2 m.
Rovarcsapda elhelyezés segédlet
Kép: Rovarcsapda elhelyezés vendéglátói környezetben, segédlet

Függesztés

A legideálisabb készülék elhelyezés vagy rögzítési mód az elektromos rovarcsapda láncon keresztüli felfüggesztése. Ebben az esetben a rovarcsapda minden felülete takarás mentes, így az UV fénycsövek maximálisan kifejtik rovarbevonzó hatásukat. Előnyben részesítendő elhelyezési mód, mert az elektromos rovarcsapda hatékonysága nagymértékben a rovarbevonzó képességtől függ.

PlusZap függesztve elhelyezve
Kép: PlusZap függesztve elhelyezve

Asztali elhelyezés

A készülékek kialakításánál a gyártók figyelnek arra, hogy az elektromos rovarcsapda állítva elhelyezhető legyen sík vízszintes felületen. Elméletileg ebben az esetben is a rovarcsapda minden felülete takarás mentes, így az UV fénycsövek maximálisan kifejtik rovarbevonzó hatásukat. Szükséges a készülékek által kibocsátott fénysugár akadálytalanságának biztosítása. Gondoskodni kell arról, hogy az elektromos rovarcsapda UV fénye a megvédendő helyiség minden pontjáról látható legyen. Előfordulhat, hogy az esetleges árnyékoló tárgyak el kell távolításáról a készülék közeléből.

PlusZap állítva elhelyezve
Kép: PlusZap állítva elhelyezve

Fali rögzítés

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a készülék falhoz történő rögzítése. Ilyen tipikus esetek lehetnek pl.: árufogadó kapuk, bejárati ajtók vagy összekötő folyosók. Az elektromos rovarcsapda egyik felületét a fal letakarja, így értelemszerűen az UV fénycsövek rovarcsalogató fényereje feleződik.

PlusZap falion rögzítve elhelyezve
Kép: PlusZap falon rögzítve elhelyezve

Hatékonyság

Most részletesen vizsgáljuk meg azokat a szempontokat, amik befolyásolják jelentősen az elektromos rovarcsapda hatékonyságát.

Hatékonyság fokozó megoldások

Az elektromos rovarcsapda egyszerű működési elvéből és szerkezeti felépítéséből következik, hogy a hatékonyságát négy szempont alapján lehet növelni:

 • rovar-bevonzóhatás növelése (UV fény)
 • évenkénti UV fénycső csere
 • rovar megsemmisítés garanciája (rácsfeszültség növelés és megfelelő formai kialakítása)
 • szerkezeti kialakítás (nyitott, fényáteresztő szerkezet)
 • elektromos rovarcsapda megfelelő elhelyezése

Miért hatékonyabb a speciális UV fénycsővel felszerelt rovarcsapda?

Gyakran kapunk visszajelzést vásárlóinktól, hogy az általános webshopokban vásárolt rovarcsapdák nem biztosította a kívánt hatást. Ennek gyakori oka, hogy ezek a csapdák nem speciális UV fénycsövekkel vannak felszerelve. Egy igazán jó rovarcsapda fénycsöve az általános fényforrásoktól eltérő frekvencián világít, amely intenzívebben vonzza a fényre repülő rovarokat, mint a normál, színezett izzók. A kék színű fényt sugárzó csapda nem feltétlenül jelenti, hogy a fénycső biztosítja a speciális rovarbevonzó hatást. Ugyanis a kék színt a fénycsövek gyakran egyszerű színezésnek köszönhetik. Tehát ebben az esetben a környezetben található egyéb fényforrás, például a terasz vagy erkély felett világító lámpa, legalább annyira hívogatja a rovarokat, mint a rovarcsapda. Ezzel szemben a professzionális rovarcsapdák valódi UV fénycsővel vannak ellátva (340-368 nm). Ez valóban biztosítja, hogy ne a hagyományos izzók (pl. kerti lámpa) csalogassák magukhoz a szúnyogokat. Ha azt szeretnénk, hogy az elektromos rovarcsapda hatékonysága megfelelő legyen, akkor csakis UV fénycsövet használjunk a rovarcsapdában!

Évenként fénycső csere

Javasoljuk, hogy az elektromos rovarcsapda hatékonysága biztosítása érdekében az UV csöveket 12 havonta cserélje ki. A fénycsövek által létrehozott UV fény mennyisége a cső élettartama alatt folyamatosan csökken. Míg a cső továbbra is kék vagy zöld színben sokáig világít, körülbelül 8000 üzemóra elteltével azonban a hasznos UV mennyiség (,amelyet az ember nem lát) olyan szintre csökken, ahol már nem vonzó a repülő rovarok számára (légy, szúnyog, molylepke, …stb.). Ennek eredményeképpen az UV fénycsöveket évente ki kell cserélni, hogy továbbra is hatékonyak maradjanak. Ez a fénycsőcsere ciklus jellemzően közvetlenül rovarszezon kezdete előtt (Európában március/áprilisban) kell, hogy történjen. Így biztosítsuk a rovarcsapdának a lehető legnagyobb mennyiségű UV sugárzást és így az erősebb rovarbevonzó hatást a kritikus rovarszezonban.

Kettős frekvenciájú UV fénycső hatékonysága

Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy a rovarok széles skáláját vonzotta jobban a Synergetic® zöld fény.

Az egyedi foszforkeveréken alapuló technológia biztosítja, hogy a szélesebb „kétcsúcsú” hullámhossz (368 nm és 540 nm) fennmaradjon, ami a rovarok széles körét vonzza, beleértve a tárolt termékek molyait is, miközben ugyanolyan hatékonyan vonzza a közönséges házi legyeket, mint a hagyományos kék UV-csövek, így a legjobbat nyújtja a következőkből mindkét UV-technológiát.
Kiterjedt teszteléseket végeztek több év alatt független entomológusok tesztlaboratóriumok által, amelyek bizonyítják a zöld fény és az UV kombináció előnyeit.

Számos közegészségügyi, tárolt termékekkel kapcsolatos és mezőgazdasági jelentőségű rovarkártevő olyan vizuális pigmenteket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik számukra a zöld fény érzékelését. A házilégyszemek elektroretinogramjainak felvételei csúcsértékeket mutattak ki mind az UV (340-365 nm), mind a kék zöld (450-550 nm) tartományban, hasonló érzékenységgel más kétszárnyúaknál, például a Calliphora vicina Meig, Haematobia irritans L., és más kétszárnyúaknál is, Musca autumnalis De Geer, Stamoxys calcitrans L.8, Glossina morsitans morsitans, Westwood és Fannia canicularis L., valamint az Aedes aegypti szúnyog (323-345nm és 523nm). Több Tabanid fajnál is 400-600nm-es csúcsaktivitást találtak.

Synergetic UV fénycső hatékonyabb
Synergetic UV fénycső diagram

Magasabb rácsfeszültség hatékonysága

Szúnyogok esetében, mivel testfelépítése kicsi a jelen pontnak nincs jelentősége. A 2000 Volt rácsfeszültség tökéletesen elégséges a szúnyog megsemmisítésére. Ez a rácsfeszültség egy jó minőségű közepes kategóriájú elektromos rovarcsapdának megfelelő műszaki paraméter. A házilégynek is biztosan véget vett ez az említett feszültség. Némi bizonytalanságot tapasztalhatunk olyan nagytestű rovarok esetében, mint a darazsak, vagy valamilyen nagy méretű légy esetleg poloska. Ezekben az esetekben nem biztos, hogy első áramütés hatására elpusztul az egyed (pl.: lehet, hogy a szárnyat égeti el az áramütés és rögképtelen lesz a rovar). Oka ennek a bizonytalanságnak a rovar testének robusztusabb mérete és felépítése illetve, hogy nagyobb sebességgel ütközhet neki a rácsnak. A prémium kategóriás rovarcsapdák rácsfeszültsége 3750 Volt. Ez a rácsfeszültség a nagytestű rovarokat is biztosan elpusztítja.

Hatékony "Z" rovarölő rács
Kép: Hatékony „Z” rovarölő rács, amin 3750 Volt feszültség van

Nyitott szerkezeti kialakítás jelentősége a hatékonyságra

A készülék szerkezeti kialakításának nagy hatása van az elektromos rovarcsapda hatékonyságára. Itt ebben az alpontban elsősorban most a fénykibocsátó/fényáteresztő képességről lesz szó.

A rovarokat a rovarcsapdához kell csalogatni. Ezt az UV fény segítségével történik. Ha a készülék nyitott több irányban, akkor a fénykibocsátó/fényáteresztő képessége is nagyobb. Következőleg a repülő rovarok is több irányból láthatják a számunkra csalogató UV fényt.

Elektromos rovarcsapda kedvező szerkezeti kialakítás
Elektromos rovarcsapda kedvező szerkezeti kialakítás séma
Kép: Elektromos rovarcsapda kedvező szerkezeti kialakítás séma

Az UV fénycsövek optimális elrendezésének hatékonysága

Az UV fénycsövek elrendezése is jelentős hatással van az elektromos rovarcsapda hatékonyságára. A lépcsőzetesen megosztott fénycső helyzet kedvezőbb, mert a rovar a másik fényforráshoz csak úgy tud átrepülni, hogy közben nekiütközik a belső feszültség rácshoz.

Elektromos rovarcsapda kedvező UV fénycső elrendezés
Kép: Elektromos rovarcsapda kedvező UV fénycső elrendezés

Elektromos rovarcsapda hatékonysága összefoglaló

Most, hogy már szinte mindent tudunk az elektromos rovarcsapdákról megtörténhet az elektromos rovarcsapda hatékonysága összefoglaló.

Egy megfelelő teljesítményű és jól elhelyezett elektromos rovarcsapda alkalmas a terület hatásos védelmére, a repülő rovarok elpusztítására. Mindenfajta fényre vonzódó rovart csalogat, legyen az akár légy, szúnyog, molylepke, Tuta absoluta – paradicsommoly. A hím és a nőstény rovar egyedeit egyaránt összefogja és megsemmisít. A rovarcsapda rovarölő teljesítménye az éjszakai időszakban a legnagyobb. Beltéri alkalmazásban és 24 órás folyamatos üzemeltetése mellett érvényesül igazán a rovarcsapda hatékonysága.


Forrás

Coombe,P.E. 1981. Wavelength specific behavior of the whitefly Trialeurodes vaporariorum (Homoptera: Aleyrodidae) J. Comp. Physiol. 144:83- 902 Chu,C.C.,Printer,P.J.,Henneberry,T.J.,Umeda,K.,Natwick,E.T.,Wei,Y.,Reddy V.R & Shrepatis,M. 2000. Use of CC traps with different trap base colours for silverleaf whiteflies (Homoptera: Aleyrodidae),thrips (Thysanoptera: Thripidae) and leafhoppers (Homoptera: Cicadellidae). J. Econ. Entomol. 93:1329-1337. 3 Soderst om,L.,1970. Effectiveness of green electroluminescent bulbs for attracting stored product insects. J. Econ. Entomol. 63: 726-731. 4 Rees,D.P.,1985. Review of the response of stored product insects to light of various wavelengths,with particular reference to the design and use of light traps for population monitoring. Trp.Sci. 25: 197-21. 5 Small,G.,2009. Review of the attraction of insects to green light. I2L Research 6 Mazokhin-Porshniakov,G.A.,1960. Colourometric study of the properties of colour vision of insects as exemplified by the house fly. Biofizika 5 (3):295-303 7 Burkhardt,D.,1962. Spectural sensitivity and other response characteristics of single visual cells in the arthropod eye.


Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Milyen rovarok ellen hasznos az elektromos rovarcsapda?

Légy, szúnyog, molylepke. Nem jellemzően, de beletéved a poloska is.

Minél nagyobb fényteljesítményűt vásároljunk?

A készüléket célszerű kiválasztani az adott helység területe (négyzetmétere) alapján. Kifejezetten zavaró lehet, ha egy kis területű szobába elhelyezünk egy közepes teljesítményű elektromos rovarcsapdát. A rovarcsapda fényereje túl dominánssá válik és ez a komfortérzetet zavarja.

Milyen magasra helyezzem el a rovarcsapdát?

A készülék optimális elhelyezése a megvédendő helyiség legsötétebb pontján, távol az ablaktól és bármiféle fényforrástól illetve ne túl magasan, ideális esetben a padlótól 2 méter magasságban történik.

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

2 hozzászólás

 1. Székely Sándor

  Tiszteletem!

  Egy internet oldalról rendeltem meg az uv fénycsővel ellátott, rácsos magasfeszültségű, rovarirtót, az Uv fénycső sajnos röbvid időn belöl tönkrement, (kiégett), szeretném kicserélni, konkrét Uv, vékonyabb teljesitményre 9wattosra(2 db) ,mint a vastagabb 14 wattos volt. Egy köröm Uv fényű ragasztó készülékből szereltem ki, a csövek nem károsithatnak meg, a szem retinát,?, ez lenne a kérdésem önökhöz.

  Válasz
  • Palkó A.

   Kedves Sándor!

   Nem ajánlatos semmilyen aktívan világító UV fénycsőbe tartósan „belenézni”. Az elektromos rovarcsapdákban és a ragadólapos rovarcsapdákban 368 nm tartományú UV fénycsövek vannak. A fényre vonzódó rovarok esetében ez bizonyul a leghatékonyabbnak. A köröm ragasztó készülék UV fénycsöve nem biztos, hogy ebben a tartományban üzemel.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük