Rovarcsapda elhelyezése

Szerző: | 2021. ápr. 29. | elektromos rovarcsapda, HACCP, karbantartás, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Az elektromos rovarcsapda (magasfeszültségű elektromos rovarcsapda vagy ragadólapos rovarcsapda) hatékonysága szempontjából jelentős a készülék megfelelő elhelyezése. Minden rovarcsapda alkalmazás egyedi igény és egyedi környezetben valósul meg, ezért minden helyzetben egyedi mérlegelés szükséges a rovarcsapdák elhelyezéséhez. Vannak azonban olyan alapelvek, amelyeket érdemes szemelőt tartani, sőt követni kell.

Tippek a rovarcsapda elhelyezésére

A következő alapelvek vegyük figyelembe a rovarcsapda típusának és az elhelyezendő készülék darabszámának meghatározásakor, ill. az elhelyezés megfelelő módjának megválasztásakor. Ezek az irányelvek a rovarcsapda elhelyezésre:

  • A védendő terület lefedésére (m2) megfelelő teljesítményű és darabszámú elektromos rovarcsapda.
  • Az rovarcsapdákat a fénykonkurencia forrásaitól, például az ablakoktól, ajtóktól és a nagy teljesítményű lámpatestektől távol kell elhelyezni.
  • Vegye figyelembe a hő- és légáramlási forrásokat, mint például a fűtőtesteket / légkondicionáló egységeket.
  • Ne helyezzen el elektromos rovarcsapdát közvetlenül az érzékeny területek, például az élelmiszer-előkészítő területek fölé.
  • A ragadólapos rovarcsapdát olyan érzékeny területeken kell alkalmazni, mint az élelmiszer-előkészítés vagy a termelés területei, ahol a gyártás- és környezethigiéniai szempontok kiemelten fontosak (pl.: HACCP).
  • Vegye figyelembe a készülék elhelyezésénél a későbbi karbantartás miatti rovarcsapdához való hozzáférés helyigényét.
  • Ahol csak lehetséges, a rovarcsapdát a természetes fényforrásokhoz, például ablakokhoz, ajtókhoz és tetőablakokhoz képest 90°-ra kell elhelyezni.
  • A rovarcsapdát a potenciális behatolási pontok között kell elhelyezni, hogy a repülő rovarokat még azelőtt feltartóztassák, mielőtt azok elérnék az érzékeny területeket.
  • A rovarcsapdát nem szabad túl magasan vagy túl alacsonyan elhelyezni a védendő területen. A rovarcsapda elhelyezésének optimális magassága a legtöbb repülő rovarfaj számára megközelítőleg 2 m.
Rovarcsapda elhelyezés segédlet
Kép: Rovarcsapda elhelyezés segédlet

Rovarcsapda függesztés

A legideálisabb készülék elhelyezés vagy rögzítési mód az elektromos rovarcsapda láncon keresztüli felfüggesztése. Ebben az esetben a rovarcsapda minden felülete takarás mentes, így az UV fénycsövek maximálisan kifejtik rovarbevonzó hatásukat. Előnyben részesítendő elhelyezési mód, mert az elektromos rovarcsapda hatékonysága nagymértékben a rovarbevonzó képességtől függ.

PlusZap függesztve elhelyezve
Kép: PlusZap függesztve elhelyezve

Rovarcsapda asztali elhelyezés

A készülékek kialakításánál a gyártók figyelnek arra, hogy az elektromos rovarcsapda állítva elhelyezhető legyen sík vízszintes felületen. Elméletileg ebben az esetben is a rovarcsapda minden felülete takarás mentes, így az UV fénycsövek maximálisan kifejtik rovarbevonzó hatásukat. Szükséges a készülékek által kibocsátott fénysugár akadálytalanságának biztosítása. Gondoskodni kell arról, hogy az elektromos rovarcsapda UV fénye a megvédendő helyiség minden pontjáról látható legyen. Előfordulhat, hogy az esetleges árnyékoló tárgyak el kell távolításáról a készülék közeléből.

PlusZap állítva elhelyezve
Kép: PlusZap állítva elhelyezve

Rovarcsapda fali rögzítés

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a készülék falhoz történő rögzítése. Ilyen tipikus esetek lehetnek pl.: árufogadó kapuk, bejárati ajtók vagy összekötő folyosók. Az elektromos rovarcsapda egyik felületét a fal letakarja, így értelemszerűen az UV fénycsövek rovarcsalogató fényereje feleződik. Léteznek olyan készülékek, melyek oldalfali rögzítésűek.

PlusZap falion rögzítve elhelyezve
Kép: PlusZap falon rögzítve elhelyezve

Záró gondolatok

Amint láthattuk a rovarcsapda elhelyezését célszerű néhány alapelv és a helyi adottságok figyelembevételével meghatározni. Magán háztartásokban ez a döntés viszonylag egyszerű. Ellenben ipari alkalmazások esetben sokszor már a termelői területek létesítésekor az elektromos hálózat kivitelezés alatt kell döntést hozni az elhelyezést illetően. Műszaki alaprajz és az üzemeltetés módjának ismeretében gyakran adunk szakmai tanácsot az ügyfeleinknek az elektromos rovarcsapda elhelyezése meghatározására, hogy a rovar elleni védelem hatékony legyen és a HACCP minőségirányításnak is megfeleljen az elektromos rovarcsapdák darabszáma és elhelyezése.

Szerző

Palkó A.

Pécsi Tudományegyetemen biomechanikai kutatások műszaki támogatásában tevékenykedett. Későbbiekben műszerek gépészeti tervezésében, majd termelés támogatás területén. Jelenleg a TREND-MARKETING Kft. műszaki értékesítési és IT munkatársa.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük