Tuta absoluta elleni védekezés elektromos rovarcsapdával

Szerző: | 2022. jan. 24. | elektromos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Tuta absoluta, magyarul paradicsom-sarlósmoly, paradicsom levélaknázómoly, paradicsom atkázómoly vagy egyszerűen paradicsommoly. Az ember szempontjából veszélyes kártevő lepkefaj a sarlós ajkú molyfélék (Gelechiidae) családjából. A kártevő alak a lárva, mely elsősorban a paradicsom leveleiben készít járatokat, itt aknázó életmódot folytat, de képes megrágni tápnövény szárát és a termést is. A paradicsomon kívül egyéb burgonyafélékhez (Solanaceae) tartozó növényeket és egyéb fajokat (pl. veteménybab, petúnia) is tápnövényének tekinthet.

Kép: T. absoluta életszakaszai. A. T. absoluta kifejlett lárvája, B. T. absoluta bábja és annak ad hoc kinyílt selyemgubója, C. T. absoluta kifejlett példánya, D. T. absoluta a Nesidiocoris tenuis paradicsomon táplálkozik
Kép: Kifejlett Tuta absoluta (Paradicsom-sarlósmoly)

Táplálkozásával a lárva jelentős levélfelületet képes aknázni és így a termelőknek jelentős anyagi kárt képes okozni.

Kép: A, Fertőzött szár; B, Fertőzött gyümölcs; C, Fertőzött levelek; D, Erősen fertőzött növény

Védekezés

A védekezés megfelelő időzítéséhez ismerni kell a faj rajzási idejét, ami különböző előrejelzési technikákkal valósítható meg.

  • biológia védekezés (pl: Macrolophus melanotoma ragadozó poloska és a Trichogramma achaeae tojásfürkész)
  • kémiai védekezés (permetezésre növényvédő szerek)
  • elektromos rovarcsapda (fénycsapda)

A Tuta absoluta – paradicsommoly – elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az elektromos rovarcsapda

AA paradicsommoly imágói erősen vonzódnak a fényre, ezért az éjszakai aktivitású rovarok kifejlett egyedei tömegesen pusztíthatók a sötétedés kezdetétől a hajnali órákig folyamatosan használt elektromos rovarcsapdával (fénycsapdával). Az elektromos rovarcsapda használatával folyamatosan alacsony szinten tartható a terület paradicsom-aknázómoly fertőzöttsége, ezáltal jelentős mértékben csökkenthető az általuk okozott kártétel mértéke. Egyetlen ismert hátránya az elektromos rovarcsapda alkalmazásának a Tuta absoluta elleni védekezésben, hogy a növényházakba telepített hasznos szervezeteket is elpusztíthatják a kihelyezett elektromos rovarcsapdák.

Az elektromos rovarcsapda használatának további előnye

  • költségcsökkentő (alkalmazása mellett jelentősen csökkenthetőek a rendszeres vegyi és/vagy feromonos védekezésre fordított kiadások)
  • nem alakul ki a rovarirtó szerek rendszeres használatával járó rezisztencia
  • egy elektromos rovarcsapda nagyobb terület védelmére alkalmas, mint a feromonos elven működő csapda
  • a paradicsom-aknázómoly hím és a nőstény egyedeit egyaránt összefogja
  • nem igényel személyes közreműködést az időszakos karbantartásokon kívül (fénycső csere, tisztítás), az így felszabaduló idő a termelésre fordítható

Forrás

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom-sarl%C3%B3smoly

https://www.researchgate.net/figure/Infestation-of-Tuta-absoluta-on-tomato-plants-of-the-experimental-farms-at-Umiam_fig2_319094389

Szerző

Hoffer Miklós

Egészségügyi gázmester végzettséggel és a kártevőirtás területén szerzett gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A www.rovarcsapda.hu tulajdonosa és szakmai tanácsadója. Kártevők távoltartására és elriasztására alkalmas eszközök értékesítésével és szakmai tanácsadással foglalkozik.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük