Practika 30 ragadólapos ipari rovarcsapda

Szerző: | 2022. ápr. 27. | HACCP, ragadólapos rovarcsapda | 0 hozzászólás

Az ipari használatra tervezett Practika 30 ragadólapos rovarcsapda működési elvéből és felszereltségéből adódóan alkalmas HACCP környezetek és egyéb környezethigiéniai szempontok szerint kiemelten kezelt munkaterületek repülő rovarok elleni védelmére.

A Practika 30 ragadólapos rovarcsapda szintén elektromos rovarcsapda, de az általánosságban ismert magasfeszültség elvén működő típusokkal ellentétben higiénikusabban és biztonságosabban semmisíti meg a rovarokat.

A készülék az angol Pelsis Ltd. terméke.

Alkalmazási területei

Élelmiszeripar, gyártóipar készüléke a magas higiéniai normák megvalósításához. Összefoglalóan, minden olyan ipari, gyártó, termelő, szerelő tevékenység területére, ahol a HACCP direktívák mérvadóak.

A Practika 30 rovarcsapda működési elve

A készülékben lévő UV fénycsövek speciális fényei (2x15W) a rovarcsapda belsejébe vonzzák a rovarokat, melyek a csapda belsejében lévő nagy felületű, erős ragadóanyaggal felületkezelt lapra ragadnak.

Az összefogott rovarok roncsolás- és szóródás mentesen tapadnak a ragadólap felületén, onnan tovább repülni vagy leesni nem tudnak.

A Practika 30 vagy más ragadólapos rovarcsapdákkal ellentétben a magasfeszültséggel működő rovarcsapdák esetében megtörténhet, hogy a készülék belsejében lévő magasfeszültséggel telített rácsról a rovarok tetemei vagy apró darabkái a környezetbe hullanak.

Szerkezeti kialakítása

Szerkezeti kialakításánál és az anyagok választásánál a mérnökök az ipari jelleget vették figyelembe.

A rovarcsapda vázszerkezete

A rovarcsapda alapanyaga 0,8 mm lemezvastagságú acéllemez. Az acéllemez porfestés korrózióvédelemmel kezelt. A hátlemezen 2 db fali rögzítő furat található.

A készülék oldalelemei UV rezisztens műanyag végzáró elemek.

A védőrács 5 mm és 2 mm átmérőjű acélhuzalból készült. A védőrács korrózióvédelme fényes króm felületkezelés.

A Practika 30 ragadólapos rovarcsapda biztonságot növelő felszereltsége

A rovarcsapda alján biztonsági rovargyűjtő tálca van elhelyezve arra az esetre, ha a készülék üzemeltetője nem cseréli megfelelő időközönként a ragadólapokat és azok lecsökkent ragadó ereje már nem tudja biztonsággal megtartani a rovarok tetemeit. Ilyenkor megtörténhet, hogy a rovarok tetemei leesnek a lapokról, de a rovargyűjtő tálca megakadályozza, hogy a tetemek a környezetebe szóródjanak.

Biztonsági rovargyűjtő tálca
Kép: Biztonsági rovargyűjtő tálca

A Practika 30 ragadólapos rovarcsapda szilánkbiztos bevonatú fénycsövekkel van szerelve. A szilánkbiztos bevonat egy olyan fényáteresztő bevonat, ami csőtörés esetén egyben tartja az üvegszilánkokat ezáltal megakadályozza, hogy szilánk szennyeződés kerüljön a környezetbe.

Practika szilánkbiztos fénycsövek
Kép: Practika szilánkbiztos fénycsövek

A Practika 30 hatékonyságát biztosító kialakítás

Az angol tervezők szem előtt tartották, hogy az ipari rovarcsapda a lehető leghatékonyabb rovarvédelmet biztosítsa:

  • előlapja teljesen nyitott, semmi sem akadályozza vagy csökkenti az UV fénycsövek csalogató hatását
  • a fénycsövek mögött optikai hatásnövelők vannak, melyek egyrészt tovább erősítik a kivetített fényerőt, másrészt megóvják a rovarcsapda belsejében lévő ragadólapot az idő előtti kiszáradástól.

Egyszerű üzemeltetés

A Practika 30 ipari rovarcsapda nem igényel karbantartást, mindössze az időszakos fénycső cseréket és a ragadólap cseréjét kell elvégezni. Mindkét műveletről elmondható, hogy bárki által egyszerűen, gyorsan, szerszámok és a rovarcsapda szétszerelése nélkül elvégezhetőek.

Üzemszerű, vagyis egész éves használat esetén a fénycsövek cseréje évente, a ragadólapok cseréje elhasználódásuktól/rovar telítettségüktől függően 3-4 havonként javasolt.

A fénycsövek cseréjét itt mutatjuk be, a ragadólapok cseréjét pedig korábbi írásainkban megtekintheti.

Szerző

Hoffer Miklós

Egészségügyi gázmester végzettséggel és a kártevőirtás területén szerzett gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. A www.rovarcsapda.hu tulajdonosa és szakmai tanácsadója. Kártevők távoltartására és elriasztására alkalmas eszközök értékesítésével és szakmai tanácsadással foglalkozik.

Ez is érdekelhet…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük